TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

HOME-tantraHOME-therap 

De jaartraining is de kans om je vijf weekenden te verdiepen in het complete tantraproces, zodat dit een diepgaande invloed in je leven kan krijgen. De jaartraining vindt plaats op een prachtige verbouwde boerderij in Drenthe, waar je kunt genieten van de verbinding met de groep, heerlijk vegetarisch eten en een prachtige omgeving.

Lees hier meer

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

In English

UK Flag

Tantra: leven in balans

Het leven lijkt uit tegenstellingen te bestaan: denken of emotie, zin of geen zin, goed of fout, mooi of lelijk, uitreiken of terughouden. Tantra nodigt uit een derde weg te zoeken: het inzicht dat elke tegenstelling een illusie is. Er is altijd een derde weg van liefde en eenheid mogelijk. In een tantrische meditatie kun je deze balans ontdekken.

Eén van de interessantste tegenstellingen is de tegenstelling tussen denken en emotie. In veel relaties zie je dat de ene partner de overtuiging heeft dat helder denken de essentie van menselijk contact is, terwijl de andere partner juist overtuigd is dat je je emoties moet volgen. Ons inzicht vanuit tantra is dat beiden niet waar en uit contact zijn. Het denken zit teveel opgesloten in het hoofd en is te afstandelijk, de emotie is juist het korte lontje vanuit de onderbuik en zit er teveel bovenop. De middenweg is letterlijk in het hart: de weg van het voelen.

De uitnodiging van tantra is om vrij te leren bewegen tussen emotie, voelen en denken. Op het moment dat je vastzit in een emotie of het denken, jezelf realiseren dat het niet waar is, en gaan mediteren tot het weer vrij kan bewegen en in verbinding met het gevoel kan komen.

De volgende metafoor kan dit verduidelijken: je kunt je je bewustzijn voorstellen als een diepe zee van liefdevolle aandacht. In die zee bewegen de golven van emoties en gedachten. Als je volledig identificeert met een emotie of gedachte ben je niet meer vrij, dan kun je niet anders handelen dan vanuit die emotie of gedachte. Ook het moment dat je je realiseert dat de essentie van je bewustzijn liefdevolle aandacht is, dan kun je wisselen van perspectief. De golven van emoties en denken kunnen vrij bewegen, maar je hoeft er verder niets meer mee te doen. Je kunt kiezen om te leven vanuit liefdevolle aandacht. Dit vraagt een heldere intentie en veel oefenen, oefenen en oefenen.

We oefenen in Tantra met meditaties op heftige emoties, harde oordelen of seksuele opwinding. Kun je als het heftig is nog steeds aanwezig en in contact met de liefdevolle aandacht blijven?

Reacties mogelijk gemaakt door CComment