TANTRA, TRAININGEN EN THERAPIE

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

HOME-tantraHOME-therap 

De jaartraining is de kans om je vijf weekenden te verdiepen in het complete tantraproces, zodat dit een diepgaande invloed in je leven kan krijgen. De jaartraining vindt plaats op een prachtige verbouwde boerderij in Drenthe, waar je kunt genieten van de verbinding met de groep, heerlijk vegetarisch eten en een prachtige omgeving.

Lees hier meer

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

In English

UK Flag

Seksueel correct gedrag heeft fysieke oefening nodig

Voetballen leer je ook niet door een goed gesprek

Donderdagavond 19 oktober voerden een aantal vrouwen een gesprek over seksueel wangedrag bij het televisieprogramma Pauw. De meeste adviezen kwamen er op meer dat er een beter gesprek met mannen gevoerd moet worden en ouders ook een goed gesprek met hun jongens moeten voeren. Vervolgens vroeg een van de vrouwen zich af waarom er geen man bij dit gesprek was.

Zou het kunnen dat gesprekken voeren vooral een heel vrouwelijke manier is om problemen op te lossen? En dat ons onderwijs daarin ook erg vrouwelijk geworden is? 

We hebben in onze cultuur een groot misverstand over de kracht van woorden en afspraken. Neurowetenschappelijk onderzoek van Dick Swaab, Victor Lamme en anderen laat zien dat dit nauwelijks effect heeft. Gedragsverandering heeft oefening nodig.

Voetballen leer je niet door een goed gesprek, seksueel gedrag ook niet. Belangrijk is dat mannen in hun lijf gaan voelen hoe het is om hoe het is om over grenzen te gaan en hoe het is als iemand over jouw grenzen gaat. Veel fysiek jongens gedrag was impliciet ook het aanleren van dit soort grenzen, hierin is in ons huidig onderwijs steeds minder ruimte.

We zijn zo bang voor aanraking geworden dat ook een gezond oefenen in aanraken nauwelijks nog mogelijk is. Zelfs als je naar een seksuoloog gaat, mag er alleen gesproken worden, omdat aanraken een taboe geworden is. Maar alleen met een goed gesprek om je niet zover.

Wat we nodig hebben zijn mogelijkheden om in een veilige setting te oefenen met aanraken en vervolgens onder deskundige begeleiding daarop te reflecteren. Dat zijn geen seksuele handelingen, met eenvoudige aanraak oefeningen kun je al heel veel leren. In de wereld van persoonlijke groei en lichaamswerk zijn hiervoor de afgelopen jaren een aantal effectieve trainingen ontwikkeld, belangrijk is om deze nu te gaan vertalen naar ons onderwijs. Dat zal allereerst vragen van de leraren om zichzelf te trainen in fysieke bewustwording, zodat ze dat vervolgens op een veilige manier aan leerlingen kunnen overdragen. 

Op 20 oktober 2016 schreven we hierover het volgende artikel in de digitale Volkskrant:

http://www.tantratraining.nl/PDF/Tijd%20voor%20een%20vrijbewijs%20Volkskrant%2018%20oktober%202016.pdf 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment