HET VERLANGEN NAAR VERBINDING

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden

Zaterdag 13 maart. Online avondworkshop voor stellen: kashmirische massage, tandava en tantrische meditaties.

Zaterdag 13 maart, 19:30 uur-22:00 uur, per persoon: € 30, bij laag inkomen door corona € 20. 

Aanmelden via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Betaling: IBAN: NL77INGB0003905018 t.n.v. J.W. den Boer en C.S. van Wijngaarden te Vleuten.  

Deelnemers zijn elke keer weer verbaasd wat er online mogelijk is. We starten met een korte kennismaking en gaan vervolgens dansen, waarin je je verbindt met je partner, maar ook met de groep. Daar begint al de ervaring dat bewegen en verbinding ook online mogelijk is. We doen een aantal gezamenlijke korte meditaties over de essenties van tantra: omgaan met verlangen en kiezen voor liefde. In korte deelronde's kun je iets vertellen over je eigen ervaring (hoeft niet). Vervolgens vertellen wij vanuit jullie ervaring over de betekenis van tantra. Dit gaan we toepassen in de tandava en kashmirische massage.

De Tandava is een meditatieve dans waarin je diepgaand in contact met jezelf kunt komen. De Kashmirische massage is een bijzondere vorm van tantra massage. Je leert - binnen je eigen grenzen - om contact gericht te zijn en de massage te geven uit een gevoel van liefdevolle aandacht. In een soort langzame meditatieve dans beweeg je met je handen over het lichaam van je partner, zonder doel, zonder aan het werk te gaan. De persoon die ontvangt heeft een eigen rol in de beweging, zodat deze massage een diepgaande ontmoeting van twee mensen wordt, ieder vanuit zijn eigen rol. Hier kun je ervaren wat de betekenis van tantrische intimiteit zou kunnen zijn in je leven. De massage kan gekleed gedaan worden, en je kunt in overleg met je partner kijken of je deze (deels) naakt wilt doen (in beeld of uit beeld - we starten en eindigen de workshop wel met z'n allen in beeld).

Over onze online workshops:

We ontdekken een hele nieuwe wereld om online met elkaar in contact te zijn. Lekker thuis zijn, op de bank of in bed, niet hoeven reizen. En toch deelnemen aan een tantrisch ritueel met een mooie structuur en de verbinding met de groep voelen.

Een reaktie: Het was ontzettend fijn afgelopen zaterdag. Warm, helend, verbindend. Het was mooi om steeds eerst mezelf maar ook mijn partner te kunnen voelen. Ik had me geen betere introductie in tantra kunnen wensen. Rebekka en Peter 

Eind maart 2020 begonnen we onze ontdekkingsreis met het geven van online tantra workshops. Dat bleek verrassend verbindend te zijn, met veel positieve recensies. In de eerste week van juni 2020 deden we mee met een groot internationaal online tantrafestival, we gaven workshops en we deden mee met workshops. En we hebben ook zelf kunnen ervaren dat het heerlijk is om vanuit de bank of je eigen bed in je slaapkamer een workshop te volgen, de structuur te volgen, de verbinding te voelen. Of je nu alleen of samen bent, je bent heerlijk thuis en toch in verbinding. Een heel bijzondere ervaring, die we nu graag met jullie willen delen.

Een reactie: Wat een mooie, fijne avond. En wat een verbinding tussen Rolf en mij maar ook met jullie en de andere deelnemers. Jullie online workshop is ontstaan vanwege Corona. Wat ons betreft mag het na Corona door blijven gaan. Wij hebben het ervaren als een veilige, intieme manier om kennis met tantra te maken. Ik had mezelf in een gemeenschappelijke ruimte en live niet zo diepgaand met de oefeningen en gericht op mijn partner bezig kunnen houden. En ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Wij kijken uit naar de volgende online workshop! Liefs, Diana en Rolf 

Zoom

De workshop is via Zoom. 5 minuten voor de start van de workshop krijgen jullie een link om met ons de videoverbinding te maken. Enkele dagen voor de workshop krijgen jullie nog een mail met een toelichting op de videoverbinding. Voor de veiligheid vragen we aan iedereen geen opnames te maken van de workshop.

Een reactie, december 2020: 'Ik wil jullie toch nog wel even laten weten dat Karin en ik de online tantra heel erg fijn hebben gevonden. We hebben er die avond nog lang over nagepraat. Bijzonder dat je met een Zoom sessie toch zulke mooie dingen kunt bereiken. Hartelijk dank aan jullie beide en tot een volgende keer.' Liefs Bart en Karin. (Meer reacties hieronder).

Over tantra

Tantra is een spiritueel bewustwordingsproces, waarin je leert om aanwezig te zijn in je seksuele energie, emoties en denkpatronen, zonder iets te verdringen of iets te moeten uitleven. In dit proces is het mogelijk de energie van de passie te transformeren naar liefde, mededogen en spirituele openheid.

We werken met lichaamswerk, tantrisch dansen, meditatie, massage, bewustzijnsonderzoek en het uitwisselen van ervaringen. Je komt meer in contact met je eigen gevoel, je leert blokkerende gedachten doorzien en je wordt vervolgens uitgenodigd de nieuw ontdekte openheid te delen met anderen in tantrische rituelen. 

We zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer, waarin wij duidelijke grenzen stellen en jullie grenzen gerespecteerd worden. 

Reacties op online workshops voorjaar 2020:

BEST ZOOM-CALL EVER!    ***** (vijf sterren!) 😊

Terwijl we tevergeefs proberen elkaar digitaal te ontmoeten, was Tantratraining Online een hele bijzondere ervaring en echter dan normaal! Samen met mijn partner hebben we ingelogd bij Jan en Caroline voor Het Geheim van de Liefde. De verhouding tussen uitleg, oefeningen en delen was top. Voorbij de weerstand voor nog meer online contact, brachten Jan en Caroline ons naar de essentie. Het delen voelde open en treffend, zo herkenbaar. Graag doen we de workshop nog eens in het ‘echt’. In de tussentijd is deze bijzondere vorm verbindend en inzicht gevend. Het brengt rust. Dankbaar sluiten we de workshop af en genieten van het weekend.

Toon en Irene 

Hoewel wij het heerlijk vonden jullie live te zien, heeft Zoom ook voordelen. Juist door deze 'afstand' waren de 1 op 1 gesprekken heel fijn om te doen, we werden niet gestoord door andere gesprekken. Dat gold ook voor de oefeningen, die konden wij ongestoord en privé doen. De inbreng van de elementen was leuk om te ervaren. Al met al een fijne ervaring, zeker prima te doen voor stellen. Wat ons betreft zeer voor herhaling vatbaar ter afwisseling van live workshops.  

Carin en Jeroen

Ik dacht een workshop online, eigenlijk niet iets voor mij. Het onderwerp wel, maar de afstand en elkaar niet echt kunnen zien. Verbazingwekkend dat het dus echt kan en het nog werkt ook! Dit komt mede doordat er aandacht was voor iedereen en ruimte. Ruimte om iets te delen mocht hier behoefte aan zijn. Mooie oefeningen en helder gegeven. Ik voelde mij na de sessie zachter worden en liefdevol. Ik kijk uit naar de volgende keer.

Anita van Ammers

Bijzonder om ook online de verbinding en iets liefdevols te voelen met de andere deelnemers! De ruimte die gecreëerd werd om vanuit kwetsbaarheid te delen. De openheid om te voelen wat er te voelen was. En het dansje in de huiskamer voelt toch anders als je het samen doet. 🙂 

Laura

Dank voor de workshop. Ik ben al een beetje ervaren en handig met ZOOM en ik vind het verbazingwekkend dat het mogelijk is om op deze manier toch warmte, intimiteit, verbinding te beleven. En dat is zo nodig nu. Kwaliteitscontact. De oefeningen hadden een intense uitwerking, de theorie moest ik nodig weer even ophalen. Zoals: het midden, de balans zoeken. Niet ver vooruit reiken, niet terugtrekken, maar uitnodigen tot contact wat in vrijheid beantwoord kan worden  ( of niet). Nogmaals dank en graag tot ziens, Hartelijke digitale omhelzing, 

Marleen Heeman. 

Nieuwe datum nog niet bekend:

Tantra online avond workshop, voor singles en stellen. 

Een onderzoek naar tantrische wijsheid.

De essentie van tantrische wijsheid is het inzicht dat alles in verbinding is, alles stromend is. En dat we de illusies kunnen leren doorzien waardoor we gaan geloven in tegenstellingen en conflicten, in onszelf of met onze omgeving. Deze workshop geeft je praktische tools om dat direct in je leven toe te gaan passen.

Hoe kun je schakelen van conflict naar liefde? In jezelf of in een relatie? Hoe vind je woorden en een fysieke houding die verbinden? Met enkele filmbeelden en korte literaire en filosofische teksten. En langere tantrische meditaties en oefeningen die direct toepasbaar zijn in jouw leven. Volgens verbinden we dat met elkaar in korte deelrondes.  

Deelnemers zijn elke keer weer verbaasd wat er online mogelijk is. 

Je bent welkom als je geen ervaring hebt. En deze workshop is ook heel interessant voor mensen die al meer bij ons gedaan hebben. Jullie feedback is welkom op wat je herkent, wat nieuw is en wat tantra voor jou nu meer toepasbaar maakt.

Wil je meedoen en vooral ervaren: meld je dan nu aan.

Wil je je meer verdiepen in de achtergronden? In de ervaringsgerichte workshop worden deze kort toegelicht, hieronder (onder het kopje Thema 27 februari) een uitgebreidere toelichting met een link naar vier nieuwe artikelen van ons als voorbereiding.

 

Een nieuwe, vernieuwende workshop.

Conflicten: ken je dat? Moeizame discussies over vrijheid in je relatie. Elke keer weer botsingen over dagelijkse bezigheden. Gedoe over zin of geen zin in intimiteit en seksualiteit. Kan het anders? 

Meestal denken we in tegenstellingen. Eén van de bekendste tegenstellingen is: ‘Is het glas halfvol of halfleeg?’ Daarmee zet je de waarheid vast. Maar dit is zelden de werkelijkheid. De werkelijkheid is meestal dat je het glas kunt vullen en weer leegdrinken. De werkelijkheid is vloeibaar.

Eén van de belangrijkste vragen die spiritueel zoekenden zich al eeuwenlang stellen is: 'Wat is beter, het bevredigen van 1000 verlangens of het overwinnen van één verlangen?' (Uit de film Samsara van Pan Nalin). Een inzicht kan echter pas doorbreken, wanneer je inziet dat het antwoord niet in een dergelijke vraag te vinden is. Het is de verkeerde vraag.

Met de of/of vraag zetten we alles vast en creëren we veel onnodige misverstanden en conflicten. Tot je inziet dat het leven stromend is, en je de begrippen en je lijf stromend maakt.

Tantra is een uitnodiging tot non dualiteit, in verbinding zijn. Veel mensen zitten vast in emoties of seksueel verlangen enerzijds (onderbuik) en zorgen en verwijten anderzijds (het hoofd). Dit kan je belemmeren of maakt je verdrietig. Maar als het stroomt, ontstaat verbinding (vanuit je hart). 

Dit gaan we in de workshop toepassen op vijf belangrijke onderwerpen.

Twee onderwerpen die bij ons altijd terugkomen in tantra: verlangen en liefde.

En drie onderwerpen die we in deze workshop verder gaan verdiepen: vrijheid, waarheid en wijsheid. 

In het schema hieronder een korte samenvatting. En het is een langdurig en intensief onderzoek om dit te herkennen (bewustzijn), een plek in je leven te geven (intentie) en dagelijks aandacht te geven (oefenen). Lees hieronder meer hierover in vier recente artikelen van ons. 

Buik, emotie
Te dichtbij/onvrij/niet waar 
Hart, gevoel
In verbinding/waarachtig 
Hoofd, denken
Te ver weg/onvrij/niet waar 
Uitreiken, naar voren Over verlangen
In balans, aanwezig, genieten
van het verlangen
Terughouden, naar achteren 
 Lust/begeerte/seks/zin Over liefde
Verlangen/liefde
Controle/onderdrukken/geen zin
Fundamentalisme/intuitie Over wijsheid
Wijsheid
Dogmatiek/kennis/feiten
Waarheid (emotie, verwijten,
woede)
Over waarheid
Waarachtigheid (helderheid 
en levensenergie)
Waarheid (denken,
argumenteren, oordelen) 
Claimen Over vrijheid
Vrijheid in verbinding
Vrijblijvendheid

Artikel over verlangen, liefde en seks:

Een mooi artikel dat je zal raken: het persoonlijke verhaal van Alissa en Jaime, op zoek naar een liefde die altijd blijft stromen. 'Als je seks verbindt met liefde en een helder denken wordt het een meditatieve en extatische levensenergie die 24 uur per dag kunt ervaren in alles wat je doet.'

Lees via de link: Je eeuwige bron van liefde en seks (Onkruid, mei 2020) 'Ik geloof niet dat ik eerder tantra zo goed uitgelegd heb gezien.' Frank, hoofdredacteur Onkruid. 

Nieuw artikel over vrijheid en liefde als een keuze. Vrij bewegen tussen passie, liefde en helderheid.

Een relatie waar geen toekomst meer in zit. Hij kijkt naar een ander, zij voelt zich verongelijkt, ongezien en aan de kant gezet. De tantrische benadering om zo'n schijnbaar uitzichtloze situatie toch tot een goed einde te brengen. Lees via de link: Het artikel werd gepubliceerd in Onkruid, 2021.

Nieuw artikel over waarheid en waarachtigheid in de Koorddanser:

Het onderzoek van de weg naar de waarheid is belangrijker dan het eindpunt bereiken. Het onderzoek begint al bij de start, ga je uit van gelijk hebben of van verbinding? Deze keuze bepaalt waar je uitkomt. Lees via de link: https://www.kd.nl/2021/02/17/tussen-waarheid-en-waar-achtigheid/  

Nieuw artikel over de vertaling van tantrische wijsheid naar de samenleving: een pleidooi voor een nieuw mensbeeld.

De homo puppy moet getraind worden. De samenleving lijdt aan toenemende polarisatie. Het vriendelijke mensbeeld van Rutger Bregman, de 'homo puppy', kan een oplossing bieden voor veel wat mis is gegaan. Maar met als een puppy moet een mens getraind worden in moreel gedrag. Lees via de link: Het artikel werd gepubliceerd in Volzin op 13 januari 2021.